Atlas Tarih dergisi, Haziran-Temmuz sayısında 1856’da Paris’te yapılan Evrensel Fuarı’na odaklanıyor. Bu fuara katılmak için tam 150 yıl önce ilk defa bir Osmanlı Sultanı’nın çıktığı Avrupa seyahatini dosya konusu olarak okurlarına sunuyor.
Sultan Abdülaziz, Fransa İmparatoru III. Napoléon’un o yıl Paris’te gerçekleşecek olan Evrensel Sergi’ye onur konuğu olarak daveti üzerine deniz yoluyla Fransa’ya gitti. Paris’te İmparator III. Napoléon ve İmparatoriçe Eugénie tarafından büyük bir ilgiyle ağırlanan Sultan Abdülaziz Evrensel Sergi’yi gezdi, Paris ve çevresini dolaştı, Avrupa’nın önemli siyaset adamlarıyla görüşme fırsatı buldu
.
Fransa’dan İngiltere’ye geçerek Kraliçe Victoria’nın konuğu oldu. Burada şerefine düzenlenen konser ve balolara katıldı, görüşmeler yaptı. Dönüş yolunda kendisine tahsis edilen özel trenle gittiği Liege’de Belçika Kralı II. Leopold’la, Koblenz’de Prusya Kralı I. Wilhelm ile buluştu. Avusturya İmparatoru Franz Joseph’in konuğu olarak bir süre de Viyana’da kaldı; tiyatroya gitti, müzeleri ziyaret etti. Buradan Tuna Nehri üzerinden Budapeşte’ye, oradan da Tuna Valisi Mithat Paşa ile görüştükten sonra İstanbul’a döndü.
Bu yolculuk sırasında kendisinden sonra tahta çıkacak iki şehzade Murat ve Abdülhamit efendiler ile oğlu şehzade Yusuf İzzeddin de eşlik etti. Atlas Tarih’in yeni sayısında, Sultan Abdülaziz’in gerçekleştirdiği bu Avrupa seyahatinin öncesi ve sonrasında Osmanlı’daki batılılaşma hareketini Prof. Murat Özyüksel anlatıyor. Ayrıca dergide seyahatten günümüze kalan fotoğraflar, belgeler, gravürler ve objelerin görselleri üzerinden ziyaretin dikkat çekici yanlarıyla ilgili bir kolaj da var. Böylece okurlar bu seyahatle ilgili daha ayrıntılı bilgiler ediniyor.
Atlas Tarih’in yeni sayısında ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sini günümüz Türkçesine aktaran Seyit Ali Kahraman ile bir söyleşi var. Kahraman Seyahatname’nin bilinmeyen yönleri ile yıllardır çeşitli çevrelerde Evliya Çelebi’nin eserinde abartılı ifadeler kullandığı yönünde yapılan eleştirilere yanıt veriyor. Dergide, Türk edebiyat dünyasının iki önemli kadın yazarı hakkında makaleler de var. Erol Üyepazarcı aşk romanlarının unutulmaz yazarı Kerime Nadir’i, Pelin Batu da şair, yazar, gazeteci Suat Derviş’i anlatıyor. Sağım Solum Tarih bölümünde ise Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan idman şenliğinden spor bayramına geçişin öyküsünü kaleme almış.
Ayrıca Yunan, Ermeni ve Arap harfli coğrafya kitaplarını Gazanfer İbar, “Deli” sıfatı ile anılan Sultan İbrahim ile Prof. Halil İnalcık’ın “Osmanlı Rasputun’i dediği Cinci Hoca ilişkisini Olgay Söyler, Birinci Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyen Arşidük Ferdinand suikastını Enver Güney, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e bayram kutlamalarını Gökhan Akçura, 200. Yaşında Ayvazovski’nin iki şehri Feodosiya ve İstanbul’u Semih ve Diana Kalkanoğlu, Kız Kulesi plajını Cengiz Kahraman yazmış. Mehmet Sindel sinema tarihinde Ingrid Bergman’ı, Sermet Erkin gösteri dünyasında Karagöz ustalarını anlatmış.