HABERLER
ATLAS TARİH '' Cem Sultan-Bayezid mücadelesi''

Atlas Tarih yeni sayısında da birbirinden ilginç konularla dolu. Derginin yeni sayısındaki kapak konusu Fatih Sultan Mehmet’in iki oğlu Bayezid ve Cem’in Anadolu’nun bozkırlarından Avrupa saraylarına uzanan iktidar mücadelesi. Anadolu ve Rumeli coğrafyasında erken Osmanlı dönemi nüfus, kültür ve inanç farklılıkları üzerine çalışmaları bulunan Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Cemal Kafadar, Bayezid ile Cem Sultan arasındaki taht kavgasının, devletle taşra arasında yüzlerce yıl sürecek olan ayrışmaya ilişkin taşıdığı işaretleri Atlas Tarih’e anlattı.

Derginin bu sayıdaki dosya konusu ortaçağ şövalyeleri. Bu konuda “Ortaçağda Şövalyelik ve Şövalye Eğitimi” (Denizler Kitabevi, 2015) adında bir kitap kaleme alan Prof. İsmail Güleç ve Neslihan Demiriz, sıra dışı yaşamları, yasaları, inançları, silahları, efsaneleri hatta aşklarıyla ortaçağda şövalyelik kurumunu yazdılar.

Bu sayıda ayrıca Olgay Söyler Anadolu ve Rumeli kültüründe büyük önem taşıyan Sarı Saltık’ın yaşamını, söylencelerini, Osmanlı coğrafyasına yayılan türbe ve makamları ile Cem Sultan’ın yazdırdığı Saltukname’nin ortaya çıkış öyküsünü aktardı. İstanbul Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nin yüzyıllara yayılan öyküsünü Nalan Dönmez Yakarçelik araştırdı. Gökhan Akçura kahvehaneleriyle ünlü Tophane semtinin Osmanlı’dan cumhuriyetin ilk yıllarına taşınan gizli tarihini aktardı. Erol Üyepazarcı, kurduğu hastane, opera, sinema, plaj ve fabrikalar gibi çok çeşitli yatırım ve hayır işleriyle ismini günümüze taşıyan asker, siyasetçi ve girişimci Süreyya Paşa’nın (İlmen) hayat hikâyesini anlattı.
Basın tarihinin bilinmeyen sayfaları hakkında araştırmalarıyla tanınan Gazanfer İbar ise Türk basınında çıplaklık tartışmalarını başlatan ilk yayınlar Çapkın Kız, Bıldırcın, Güvercin ve bu dergiler etrafında sürüp giden kavgaları yazdı. Cengiz Kahraman 1931’de Moda’dan Suadiye’ye yüzme yarışlarını, Pelin Batu yaşadığı dönemde kiliseye karşı mücadele veren Azize Hildegard’ın öyküsünü, Sermet Erkin opera sanatçısı Semiha Berksoy’un yaşamını, sinema sayfasında Mehmet Sindel efsanevi yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin fırtınalarla dolu yıllarını, Erol Makzume Karadeniz vapurunun dünya seyahatini yazdı.

Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan St. Petersburg şehrinde bulunan Çeşme Savaşı anıtlarını yerinde fotoğrafladı ve tüm anıtların tarihi arka planını anlattı.